Q&A

Utby Osteopati

Vanliga frågor


1. Hur lång tid tar en behandling?

Behandlingstiden varierar. Varje kropp har sitt dysfunktionsmönster och jag strävar efter att identifiera detta mönster och lösa det. Det kan ta mellan 30 till 60 minuter. Mer kroniska besvär (symtom) kan behöva flera behandlingar, det blir du i så fall väl informerad om under första besöket. Hos mig får alla patienter ett personligt behandlingsschema.

Jag inte har något väntrum i min klinik i Utby, så kom gärna i tid. Dörren till min mottagning kommer att öppnas först då min tidigare patient lämnar lokalen.


2. Vad kostar en behandling?

Priset för mina behandlingar är 750 kronor. Priset är per session och är detsamma oavsett om jag behandlar upp till en timme.


3. Vilka besvär kan jag få hjälp med?

I princip kan du få hjälp med alla besvär som rör rörelseapparaten. Vanliga orsaker till att patienter söker hjälp hos osteopat inkluderar:

Ryggont,

Nackspärr,

Axelbesvär och impingement,

Ledsmärtor och förslitningsskador,

Yrsel,

Idrottsskador och arbetsskador,

Huvudvärk,

Stressmage,

Tennisarmbåge/musarm,

Knäbesvär.


4. Behandlar du sjukdomar?

Jag behandlar inte patologier men patienter med patologiska tillstånd kan känna sig bättre av mina behandlingar. Osteopati konkurrerar inte med sjukvården utan är istället ett utmärkt komplement. Finner jag att du skulle behöva medicinsk eller kirurgisk hjälp så kommer jag att rekommendera dig vidare till lämplig specialist.


5. Jag har blivit diagnostiserad med degenerativa besvär såsom artros, kan du hjälpa mig?

Vid degenerativa besvär såsom artros förändringar i en led klarar inte kroppen av att läka sig själv. Men leden kan få förbättrad funktion och i vissa fall blir patienten helt symptomfri. Det händer att patienter som var planerade för operation, skjuter fram sina kirurgiska ingrepp tack vare att de får så bra funktion efter osteopatisk behandling. Orsaken till detta är ofta att smärtan vid degenerativa tillstånd ofta inte kommer från själva leden, utan från närliggande mjukdelar såsom muskler och senor.

Till sist vill jag uppmana till att uppsöka osteopat även om du inte har uttalade besvär! Många väljer att komma på behandling i förebyggande syfte eller för att få ännu bättre balans. Dansare och andra artister som har höga krav på sina kroppars förmåga att prestera går ofta regelbundet till sin osteopat. Att stärka upp och balansera kroppens mekanik innan istället för efter att den besväras av smärtsamma symptom, är ganska logiskt om man tänker efter.


6. Hur går en behandling till?

Först och främst vill jag säkerställa att patienten inte behöver akut vård. Därför börjar jag med att ta en anamnes samt gör en undersökning som kan inkludera kardiovaskulära, ortopediska och neurologiska tester. Anser jag att allt är i sin ordning, går jag vidare med en osteopatisk undersökning och behandling.

Genom undersökningen vill jag identifiera vilken struktur som är symptomatisk. Sedan behöver jag förstå vilka dysfunktioner som kan vara orsaken till det besvär patienten söker för. Ibland kan dysfunktioner vara lokaliserade långt ifrån den struktur som faktiskt gör ont. Det är därför en osteopatisk undersökning inkluderar hela kroppen.

Vilka tekniker jag använder beror på vilka problem patienten har. De kan variera från manipulationstekniker (som ger ett ”ploppande” ljud i leden) till andra stillsammare och mjukare tekniker som är väldigt avslappnande. Jag vill alltid vara lyhörd och kommer att anpassa mig efter dina behov. Det är en av finesserna med den här typen av terapi; osteopater har många manuella verktyg och kan därför behandla samma problem med olika tekniker.


7. Hur många gånger måste jag komma på behandling?

Det varierar från fall till fall. Vid ett akut besvär kan det räcka med en behandling. Vid kroniska åkommor eller svårare besvär kan det behövas flera. Min erfarenhet är att jag även vid svåra besvär, når resultat efter max 3 till 4 behandlingar.


Copyright  ©  All Rights Reserved